fbpx

minder blabla, meer BOEM

Lise aan het woord

Lise aan het woord

 

Tijd om nog een werkjubileum te vieren. Lise werkt inmiddels 3 jaar als designer bij BOEM agency. Deze kunstzinnige wervelwind verzorgt de visuele communicatie bij ons. Benieuwd naar het pad dat haar tot bij ons leidde? We stelden haar 7 vragen. 

interview — 6 mei 2022

Wat heeft je naar een job als designer geleid?

Ik ben eigenlijk niet zo fantasierijk van nature; ik was niet het kind dat altijd aan het tekenen of schetsen was. Het creatieve en kritische is meer en meer gegroeid doorheen de jaren. Vanaf het middelbaar trok ik het door in mijn kleding en muziek bijvoorbeeld. Nu zit het er op zo goed als alle vlakken ingebakken. Ik luister bijvoorbeeld weinig naar de radio omdat ik wil luisteren naar wat ik écht goed vind. Ik probeer altijd op zoek te gaan naar wat goed en mooi is. Dat sluit ook mooi aan bij mijn job als designer. In het middelbaar heb ik een KSO opleiding gevolgd. Daar was ik heel visueel bezig. Qua vakken had ik zowel architecturale, toegepaste, beeldende als audiovisuele kunsten, een heel brede waaier dus. Voor mijn hogere studies heb ik getwijfeld tussen fotografie en grafische vormgeving. Ik heb gekozen voor grafisch ontwerper omdat ik zo echt mijn eigen stempel kan drukken en kan puzzelen met beelden, elementen en typografie, en sowieso iets vet maken. 

 

Wat wou je graag worden als kind?

Fotograaf of, en dat zal je waarschijnlijk verbazen, advocaat. Fotograaf omdat ik voor mijn communie mijn eerste digitale camera kreeg. Een kleine grijze kodak met batterijen en een SD kaart voor 100 foto’s. Ik trok foto’s en selecteerde nadien de goede en verwijderde de rest. Daarna ging ik dan opnieuw op pad (vaak gewoon in de tuin). De foto’s zagen er helemaal niet goed uit -lacht-, maar ik denk dat de zoektocht naar een goed beeld en compositie wel mijn keuze voor grafische vormgeving heeft aangewakkerd. Advocaat leek me leuk toen ik heel jong was omdat ik het goed kon uitleggen. 😉

 

Wat was je favoriete vak op school?

Ik ging heel graag naar school en had meerdere vakken die ik heel leuk vond. Waarnemingstekenen sprong er voor mij bovenuit. Hierbij moest je alles tekenen wat je zag. Dat ging dan van een stuk fruit tot modeltekenen. Naarmate de lessen vorderden, moesten we meer en meer onze eigen interpretatie en stijl in onze tekeningen verwerken. Een boom zag er dan niet meer uit als een boom, maar moest uit je tekening wel nog aanvoelen als een boom. Algemeen was ik heel blij met de afwisseling van het soort vakken op school. We kregen de kunstvakken in blokken van 3-4u waardoor je echt ‘in the zone’ was en goed kon doorwerken naar een eindresultaat. In combinatie met een uurtje wiskunde, LO of kunstgeschiedenis, was dat een perfecte dag.

 

Wat is een absolute no-go als het aankomt op grafisch ontwerp?

Vandaag de dag kan eigenlijk alles hé. Als je maar kan uitleggen waarom een bepaald design er zo uitziet. Door de komst van sociale media is er echt een overvloed aan beelden en blijven ze bijgevolg minder lang hangen. Je kijkt naar wat je het meeste aanspreekt. Algemeen denk ik dat designs veel meer moeten opvallen om een blijvende indruk na te laten. Zo gaat een lelijk design misschien zelfs meer opvallen dan een mooi design. Ik vind dat festivals heel goed zijn in het combineren van kleuren en vormen die een beetje clashen. En dat valt op. Mensen onthouden dat.

 

Wat is impact voor jou/hoe maak jij impact?

Impact is voor mij wanneer ik meer doe dan wat er van mij gevraagd wordt. Bij design werken we altijd 2 versies uit: bij de eerste werken we exact de vraag van de klant uit, en bij de tweede analyseer ik de vraag eerst kritisch en maak ik nadien een design. We zouden eens moeten bijhouden welk design het vaakst gekozen wordt, maar zonder echte  cijfers durf ik wel het tweede te zeggen. 🙂 

Ik heb ook even de betekenis van ‘impact’ opgezocht want dat woord heeft zijn eigen betekenis gekregen bij ons. Impact is eigenlijk invloed. Dan zijn wij goed bezig denk ik. 😉

 

Hoe zie jij dé perfecte website?

Een website met niet te veel tekst, want ik lees niet zo graag. Daarin ben ik waarschijnlijk ook niet de enige. Een website moet een goed design hebben waar je doorscrolt als een verhaal, waar je af en toe blijft hangen en waar iets gebeurt dat je niet verwacht. Bijvoorbeeld een afbeelding die links of rechts uit het beeld gaat. Mooie beelden zijn ook heel belangrijk; die maken of kraken een design en bijgevolg de website. Buiten het design vind ik ook de structuur en UX erg belangrijk. Een bezoeker moet snel vinden wat hij of zij zoekt.

 

Wat staat er nog op je bucketlist?

Op werkvlak wil ik groeien en zelfzekerder worden als designer. Maar ik ben me heel bewust dat dit iets is waarin ervaring een grote rol speelt. Uiteindelijk zou ik willen dat ik bij alles wat ik aflever met 100% zekerheid kan zeggen dat het goed is. Perfect gaat het natuurlijk nooit zijn als er verschillende partijen bij betrokken zijn. Dat is voor iedereen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ik zal ook altijd moeten meegaan met de trends. Verder wil ik blijven werken op een plek waar ik graag werk en veel kansen krijg. 

Op privévlak vul ik mijn lijstje jaarlijks aan en probeer ik alles binnen dat jaar af te vinken. Ik kies telkens één uitdaging, één reis, of één unieke ervaring. Zo ben ik o.a. vorige jaren naar de zee gefietst en heb ik een halve marathon gelopen. Dit jaar is het een reis naar New York. De uitdaging voor 2022 moet ik nog invullen. 😉

Doorheen de komende maanden gaan we enkele initiatieven selecteren en in een heus duurzaamheidsplan gieten. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram.

Doorheen de komende maanden gaan we enkele initiatieven selecteren en in een heus duurzaamheidsplan gieten. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram.